- 7 dílů
- 22,38 minuty

OVOCNÉ PÁLENKY
Nejznámější ovocné pálenky u nás jsou SLIVOVICE, HRUŠKOVICE a MERUŇKOVICE. OVOCNÉ PÁLENKY jsou typickým produktem pro střední a východní Evropu, hlavně pak na území bývalého Rakousko-Uherska.
OVOCNÁ PÁLENKA je ušlechtilá lihovina, která se vyrábí ze zkvašeného ovocného rmutu. Rmut jsou zpravidla rozdrcené plody ovoce. Při DESTILACI OVOCE se ovocný kvas přeměňuje na koncentrovaný ALKOHOLICKÝ DESTILÁT. Zpravidla nezůstává při jedné destilaci, ale následuje několik dalších. Pálenky z ovoce mají většinou obsah alkoholu 35 až 50 %. OVOCNÉ PÁLENKY jsou specifické svým aroma a chutí ovoce, z kterého jsou vyrobeny.
A než putuje PÁLENKA k zákazníkovi nebo do našich provozů, musí si odpočinout a dozrát. Často pálenky dozrávají v dřevěných sudech, v kterých získávají specifické aroma i barvu.
OVOCNÉ PÁLENKY lze nabízet jako APERITIV, stejně tak je lze servírovat jako DIGESTIV. OVOCNÉ PÁLENKY mohou dobře doprovázet mnoho různých pokrmů, především pak těžší jídla. V každém případě jsou OVOCNÉ PÁLENKY naším národním produktem, vlastně i národním pokladem a měli bychom je mít zařazené na předních místech v nabídce našich gastronomických podniků. OVOCNÉ PÁLENKY udržujeme a servírujme nachlazené a ideálně v elegantních sklenkách na stopce.