Přihlásit se


PIVO

PIVO

Definice říká, že pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti, vyrábí se z vody, chmele, obilného sladu a pivovarských kvasinek, někdy se setkáme i s méně obvyklými surovinami. V těchto lekcích se seznámíme s postupem výroby piva, potřebnými technologiemi, se surovinami a styly piv. V roce 1842 německý sládek Josef Groll uvařil v Plzni poprvé plzeňský typ piva poprvé. Piva dělíme podle různých parametrů, například na spodně a svrchně kvašená, podle barvy na světlá, polotmavá a tmavá. Piva dále dělíme podle stupňovitosti, resp. podle obsahu alkoholu. Hořkost je dalším parametrem dělení piv. Výrobu dělíme na dvě fáze. V první „teplé“ fázi vyrábíme na varně mladinu, v druhé „studené“ fázi vyrábíme za pomoci kvasnic pivo. Po našrotování sladu přichází tzv. vystírání, tzn. smíchání varní vody se sladovým šrotem, pravděpodobně nejdůležitější fází je potom rmutování. Po scezování a vyslazování je poslední etapou horké fáze výroby piva chmelovar. Výrobou mladiny je zakončena horká fáze výroby piva. Po přidání kvasnic začíná hlavní kvašení. Fáze kvašení se rozděluje na fázi hlavního kvašení a dokvašování neboli zrání piva. Ve fázi zrání zároveň dochází k dokončení senzorického profilu piva a jeho vyladění.

OBJEVUJTE SVĚT MODERNÍ GASTRONOMIE A HOTELNICTVÍ

staneme se Vaším průvodcem k posílení vaší profesionality

V této části jsme pro vás připravili videokurzy pro gastronomii. Na dalších lekcích právě pracujeme nebo připravujeme produkci.

Novinka

V této části jsme pro vás připravili videokurzy pro hotelnictví. Na dalších lekcích právě pracujeme nebo připravujeme produkci.